Lebih-lebih lagi jika anda seorang yang sibuk dan sentiasa mengejar masa untuk menyiapkan rutin harian.
Tapi, adakah anda menggunakan ketuhar gelombang mikro dengan betul selama ini?
Laman web Eat This ketika memetik editor kanan Cook’s Illustrated memberitahu terdapat beberapa kesalahan besar yang biasa dilakukan ketika menggunakan ketuhar gelombang mikro:
1. Memanaskan makanan tanpa penutup
Penutup bekas makanan bukan sahaja menghindarkan anda daripada bahaya, tetapi ia juga memastikan makanan anda dimasak secara sama rata.Gunakan penutup atau pengawal percikan yang selamat untuk ketuhar gelombang mikro.
Ini boleh membuatkan pengewapan membantu makanan dimasak dan pada masa sama merendahkan percikan berlaku," kata penilai chef Suzanne Lasagna di Sekolah Kulinari Seni Auguste Escoffier di Los Angeles, Amerika Syarikat.
2. Menggunakan penutup yang salah
Jangan sesekali menggunakan styrofoam dalam ketuhar gelombang mikro!
Elakkan letak balutan plastik dan beg kertas di dalam ketuhar kerana ia mengandungi bahan kimia tidak sihat dan boleh meresap masuk ke dalam makanan.
3. Guna bekas yang tidak selamat terhadap haba
Walaupun memang lebih mudah untuk memanaskan makanan dalam bekas plastik ke dalam ketuhar gelombang mikro, luangkanlah masa beberapa minit untuk memindahkan makanan sejuk ke dalam bekas sesuai untuk kesihatan jangka panjang.
Anda boleh guna bekas yang dilabel selamat-haba seperti kaca tahan haba atau seramik.